Kebab er livet!

Det er ikke mange i Norge i dag som ikke vet hva kebab er. Mange har sikkert oversikt over de ulike typene, og vil neppe ha problemer med å skille en shish fra en shawarma eller dönerkebab. Kebaben er en klassiker både i lunsjen og i taxikøen på vei hjem fra byen. Og selv om retten er som fast food å regne, er den faktisk rik på ingredienser som er både sunne og næringsrike. I tillegg til kjøtt fra okse, lam, kalkun eller kylling, inneholder kebab ofte grønnsaker som salat, mais, paprika, tomat, løk og chilipepper. For de som ikke spiser kjøtt, fins det nå også veganske alternativer. På noen restauranter får man nå kjøpt kebab laget med seitan, som er en kjøttlignende farse fremstilt fra hvete. De eksotiske sausene og krydringen av kjøttet er det som gir kebaben den karakteristiske smaken. Visste du for eksempel at det brukes kanel i kebabkjøtt?

Da Norge oppdaget babben

Historien om kebab i Norge begynte i 1983, men veien skulle bli lang. Det startet med at Kebab-entusiasten Faraj Asmaro, en irakisk innvandrer, bestemte seg for å prøve å gjenskape det gode kjøttet moren hans pleide å lage i hjemlandet. På 80-tallet var det ikke lett å finne butikklokaler til leie, og de aller færreste var villige til å selge lisensene sine. I tillegg til dette, pågikk en etterforskning i Skandinavia rundt mistanken om at kebabkjøtt var helsefarlig. Asmaro måtte derfor utvide menyen sin, slik at han kunne leve av pølse- og hamburgersalget i de periodene det var ulovlig å selge kebab. Etter hvert ble kebaben godtatt, og Kebabkongen bestemte seg for å fokusere på produksjon av førsteklasses kebabkjøtt. I dag er det mange som spiser kebab til flere måltider i uken, og man finner opptil flere ulike kebabtyper, både i hovedstaden og i indre strøk og på tettsteder. Kebaben har kommet for å bli, og nå får man til og med kjøpt kebabkjøtt på butikken, slik at man kan lage sin egen kebabmiddag hjemme.

Arranger kebabmiddag hjemme

Eksotisk mat fra fjerne strøk har blitt et fast innslag på norske kjøkken. Bare se på tacos, en meksikansk rett som mange norske husholdninger har til middag minst én gang i uken. Nå har også kebab blitt populært, og det er flere som velger å kjøpe ingrediensene selv, for så å invitere gode venner og familie på kebabmiddag. Det aller første du trenger, er kebabkjøtt og brød, gjerne pitabrød som er enkle å fylle. Mange liker i tillegg å bruke litt grønnsaker, som salat, mais og tomat, men man kan også bruke mer smakfullt tilbehør, som syltet chili, hummus eller sterk kryddersaus. Lag gjerne mer enn dere klarer å spise opp, og slapp av i din kontinentalseng med en deilig kebabtallerken og en god film når gjestene har dratt. Kanskje blir det ikke akkurat som kebab på byen, men du slipper å stå i taxikøen og du vil føle deg mye bedre dagen derpå!

flick