Hvordan støtte opp om norske produsenter

Vi kan nesten ikke komme bort fra å snakke om bøndene i disse dager. For det ulmer på landsbygda og i åkeren. Bøndene får ikke den lønna de burde ha hatt, og det begynner å bli en skamplett for den norske regjeringen. Det er ikke dagens regjering sin feil, men er en skandale som har fått pågå alt for lenge.

Men hva er egentlig saken? Hvorfor er det nesten umulig å klare seg som bonde i dag, og hvordan ble det slik? Hvordan kan vi som forbrukere støtte dem?

Sakens kjerne

Primærnæringen er den eldste i landet og har omhandlet alt fra reindrift til fiskeri. Vi har tusenvis av bondegårder som legges ned hvert år, kun fordi regjeringen ikke tar inn over seg hvordan bøndene stadig skvises ut på pris. Vi er pålagt å gå inn i handelsavtaler, og det er fint. Men at det skal gå ut over våre egne innbyggere som faktisk holder Norge i gang, det er feil. Poenget er at bøndene får for lite for varene sine, og subsidiene som gis er for små.

Hvordan kan vi hjelpe

Det er jo mange måter vi forbrukere kan hjelpe bøndene på. Her er noen eksempler:

  • Demonstrere mot lave subsidier
  • Nekte å kjøpe utenlandske varer
  • Sabortere innkjøp
  • Kjøpe lokalt

Mange bønder har så lav inntekt at de må finne andre måter å få inn penger på. De kan søke lån på dagen men det gir dem ikke en langvarig løsning. Finansieringen er smart i seg selv, men den krever at man får inntekt.

Kjøpe lokalt

Vi mener at lokale kjøp er den beste måten å hjelpe bøndene på. Den er konkret og samtidig finnes det løsninger for den. Det kalles gjerne å kjøpe økologiske varer. Det som er fint med denne måten å støtte lokalsamfunnet på, er at det går direkte til bonden. Mange restauranter handler direkte med bøndene. På den måten kan forbrukere også få en følelse av velstand og luksus i hverdagen.

De fleste utsalg er i dag digitalisert med betalingsløsning og bestilling. Da er det bare å sette opp handleliste og hente varene når det måtte passe. Det blir som den gamle potet-rampa hvor man putter pengene i en kasse på bordet. Vi har alle et ansvar for å hjelpe bøndene våre som leverer så mye god og næringsrik mat.

Unne seg restaurantbesøk

En måte å støtte dem på er faktisk å gå på restaurant. De forhandler ofte med bøndene hvor de har egne avtaler. Når det er sagt, disse varene er helt utsøkte. De kommer rett fra slakteriet eller er fisket opp av havet dagen før. Det som er bra er at de ikke er oppdrett i den forstand, men kommer fra dyr som har fritt beite eller er villfisk fra havet.

Det er lov å unne seg restaurantbesøk en gang i blant – for da støtter man de lokale bøndene sine samtidig.

flick