Velkommen til Bygdøy allé

Det å spise er noe vi alle må gjøre. Det å få føde i seg er en livsnødvendighet på lik linje med det å puste eller å drikke vann. Og når man må det, så er det vel ingenting i veien i å gjøre det så flott og godt for seg selv som mulig. Det er det vi har restauranter til. Restauranter er steder hvor en kan spise mat, ikke nødvendigvis dyr mat, ei heller nødvendigvis god mat. Men mat skal være tilgjengelig for at det skal kalles restaurant. En dyr gourmetrestaurant i Paris er like mye restaurant som det McDonald’s er, tro det eller ei. Ihvertfall om man skal utgå fra samme premiss. At en restaurant er et sted hvor man betaler for å spise mat.

Det finnes ulike varianter av restauranter og du finner ikke samme type mat i alle sammen. Jo dyrere det, jo mer eksklusivt pleier det å være, men det betyr ikke at du blir mett nødvendigvis. Men det å gå på en high-end restaurant er mer enn å bare spise mat. Det skal være en opplevelse utenom det å spise og det skal være en god og fin atmosfære slik at folk skal slappe av og bruke god tid på middagen. På den andre enden av det sjiktet finner man jo McDonald’s og lignende som er typiske fastfood restauranter. Steder hvor maten kommer fort og det koster ikke altfor mye. Kvaliteten på maten blir også deretter. Man får jo det man betaler for.

Restauranter i sin mer moderne form ble jo etablert i Paris sent på 1700-tallet. Det var også da navnet fikk sin form. Den første restauranten som kan bli betegnet som luksuriøs, ble åpnet i Paris i 1786, med navnet Taverne Anglaise, noen få år før den franske revolusjonen startet.

Og det er jo unektelig en viss luksuriøsitet i det å spise på en fin restaurant. Det er ikke så uvanlig kanskje, men for en kveld så føler man seg kanskje litt vartet på og som om man er i en film. Men det avhenger jo litt av på hva slags type av restaurant man spiser på. Som sagt, det er jo stor forskjell på Burger King og en restaurant med tre Michelinstjerner. Med noen liker jo det ene, mens noen liker det andre. Mat, mer enn noe annet, er jo en smakssak og det finnes vel egentlig ikke noen som har rett eller feil når det kommer til folks ulike smaker. Det er jo det restauranter alltid kommer til å ha; kunder, folk kommer alltid til å være sultne, og dermed kommer de alltid til å dra til restauranter for å spise og kose seg. Det er en type industri som alltid tjener penger.

flick