Atmosfære – det viktigste restauranten på menyen

Hvor man bor i verden og hvilken kultur man tilhører, har sin naturlige påvirkning på hvordan vi deltar i ‘utelivet’. Mange steder i verden, særlig der boforhold er trange, klimaet er varmt og maten er billig, er det mer vanlig å dra ut for en kaffe, et glass vin eller en middag. Man flokker til restauranter og utested, vandrer gatelangs og følger musikken til man finner et sted med god stemning og setter seg for å nyte et deilig måltid.

Vi skal ikke reise langt før det er mer vanlig å spise ute enn det er her hjemme. I Sverige og Finland for eksempel, er det vanlig å dra ut for å spise lunsj med venner og kolleger. I Norge som i Danmark er utespising mer reservert til ettermiddag og kveld med familie og venner. Hvor ofte man drar ut for å spise kan også avhenge av hvor man bor – naturlig nok er det mer vanlig å gå ut dersom man bor i en storby enn i en liten landsby.

Storbyfenomenet fra andre steder i verden, hvor restauranter tilsynelatende dukker opp ut av intet, kan se ut til å ha nådd Skandinavia relativt nylig. I tråd med hipsterkulturen har begrepet “restaurant” fått en ny drakt. En restaurant trenger ikke lenger være et raffinert sted med rene, hvite duker, levende lys og rolig pianomusikk i bakgrunnen. En restaurant kan også være en kiosk i en sidegate med et bord og to stoler som vipper på det ujevne underlaget.

Vi stiller ulike forventninger til en restaurant etter hva baktanken med å dra ut for å spise er i utgangspunktet. Skal vi ut med venner og feire en forfremmelse? Er det en forretningsmiddag? Eller en feiring av en bursdag eller bryllupsdag? Vi søker ulike restauranter etter hvilken stemning vi søker.

Hvilken atmosfære som er tilstede i en restaurant er derfor det viktigste produktet restauranten selger. En restaurant uten god stemning, men med god mat, vil ikke holde lenge på gjestene sine. De vil kanskje nyte maten, men mersalg i form av dessert og en ekstra drink blir desto vanskeligere å oppnå for servitørene hvis stemningen i restauranten er dårlig. Når det lykkes for en restaurant å skape god stemning og atmosfære, vil gjestene trives – de blir lenge, de bestiller mer drikke, mer mat, og servitørene vil også trives på jobb. Og ikke minst, gjestene kommer tilbake! For restauranten blir det også lettere å eksperimentere med menyen og innføre noe nytt. Et restaurantkonsept som har lykkes med å skape god stemning er Bygdøy allé og de har derfor kunnet eksperimentere med å innføre nye konsepter i sine restauranter. Dersom din restaurant trenger en oppgradering og hjelp til å skape god stemning kan du ta kontakt med

https://www.centum.no for å undersøke hvilke muligheter du har.

Ta konseptet ditt videre – utvikle dine egne ideer og skap den restauranten DU drømmer om.

flick