Mat og vitenskap.

Visste du at det finnes en hel lære som er dedikert til kokkekunst og dets relasjon til det videre samfunnet og kulturen omkring det. Det heter gastronomi og det handler om å utvikle kokkekunsten, til å oppheve det til noe mer enn å bare lage mat. Om man er en gastronom så handler det ikke om å spise maten, fordi det gjør jo alle her i verden, men det handler at man er interessert i hvordan maten tilberedes, hvordan den er servert og hvordan retten man har laget er utviklet. Det har jo vært en viktig faktor i hvordan utviklingen av mat har foregått, at man har begynt å studere dette, og sett hvordan kultur påvirker mat. For det er det klart at det gjør. Man spiser ikke det samme i Norge som man spiser i Sør-Afrika. Det er tvilsomt at det finnes pinnekjøtt av vår variant hos dem.

De fleste profesjonelle kokker vil nok definere seg selv som gastronomer, siden de har dedikert livene sine til å utvikle mat og se på hvordan mat best kan bli laget. De aller beste restaurantene har også et tema i dem, noe som definerer hva slags mat de lager og i mange tilfeller hvordan de lager maten. Dette er en lære som har preget restaurantene som vi spiser i svært mye og som sannsynligvis har gjort dem bedre. Det har nok hevet standarden til deres virke. Siden gastronomi blir sett på som en slags vitenskap så er det mye den har bidratt til i området. Det er jo interessant å vite at en vitenskap er dedisert til mat og hvordan den skal være. Det betyr at vi får de beste resultatene ut av det.